perjantai 27. syyskuuta 2013

PUNAISTA KEITTOA PUNAPOSKILLEMaahan pudonneissa lehdissä on hauska kahlailla. Siksi ei olla pidetty mitään kiirettä puhallus- ja haravointihommilla. Ja toisaalta, suurin osa lehdistäkin killuu vielä puiden oksilla kiinni, joten ei sitä kiirettä siinäkään mielessä ole. Omaa taakkaansa voisi tietty keventää jakamalla lehtien keräämisen useampaan, pienempään erään. Kinnarkummun tonttia on siunattu reilulla määrällä erilaisia lehtipuita ja -pensaita, joiden tuotoksia voidaan aina näin syksyisin ihastella - tai kauhistella - miten sen sitten ottaa. Kahlaaminen, kasoisin hyppeleminen ja lehtien pöllyttäminen saa kyllä hymyn huulille. Mutta jossain siellä kymmenien traktorin kauhallisten ja kottikärryllisten paikkeilla saattaa levein virne väistyä väkisinkin. Viimeisiä, sateesta märkiä ja liiskaantuneita lehtiä nenä jäässä marraskuun lopulla haravoidessaan voi ihminen jopa toivoa tekevänsä jotain muutakin... 

Onneksi syksyiselle kylmyydelle saa täydellistä vastapainoa monista loistavista keksinnöistä, kuten kuumasta kaakaosta, lämpöisestä saunasta ja höyryävästä gulassikeitosta. Mikään ei voita raikkaan ja reippaa ulkoilupäivän päätteeksi nautittavaa, kuminalta ja paprikalta maistuvaa keittoa vastaleivotun leivän kera. Tällä reseptillä makunautinto on taattu!

Gulassikeitto:

400g luomunaudanlihaa
100g pekonia
500g (1prk) tomaattimurskaa
3-4rkl tomaattipyrettä
2 lihaliemikuutiota
7,5dl vettä
2rkl paprikajauhetta
mustapippuria
2 laakerinlehteä
1-2rkl kuminaa
2-3 sipulia
5-6 valkosipulinkynttä
1 selleri
3 porkkanaa
8-10 keskikokoista perunaa
1 paprika

Pilko liha ja pekoni pieniksi ja ruskista ne padassa kovalla lämmöllä. Lisää paprikajauhe, tomaattimurska, tomaattipyre, liemikuutiot, kumina, laakerinlehdet ja vesi. Rouhi päälle reilusti mustapippuria ja jätä hautumaan pienelle lämmölle.

Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota ja lisää pataan. Hauduta noin 1 tunti.

Kuutioi selleri ja porkkanat. Lisää pataan ja hauduta 1 tunti.

Kuutioi perunat ja paprika. Lisää pataan ja hauduta vielä puoli tuntia. Tarkista lopuksi suola. 


Herkullista viikonloppua!

2 kommenttia: