tiistai 14. toukokuuta 2013

Tieltä pois!


Kuu kiurusta kesään.
Puoli kuuta peipposesta.
Västäräkistä vähäsen.
Pääskysestä ei päivääkään.

Viimeinen bongattu. Se on kesä nyt! Eihän täällä Kinnarkummussa ehditä enää sisällä muuta tehdä kuin syödä ja nukkua. Muuten touhutaan kaiket ajat pihalla. On nimittäin jälleen monen sorttista projektia meneillään... Koko väki vietti pitkän viikonlopun lomaillen, kukin omalla tavallaan. Mies purki, huolsi, maalasi ja kokosi jälleen kaksi vanhaa polkupyörää pikkuväelle käytettäväksi. Ne ovat viime silausta ja paria sisärenkaan ostoa vaille valmiina kesän huristeluihin. Elna taas on heilunut lapion kanssa kaivaen ja uudelleen istuttaen sen minkä on kerennyt.

Kinnarkummun pihapiiri oli ennen tämän herrasväen aikakautta aina siisti ja täynnä upeita istutuksia eripuolilla tonttia. Elna ehti monet kerrat ennen taloon muuttoa ilakoida valmiista pihasta, jolle ei ole pakko tehdä mitään ja se näyttää silti kauniilta. No, ilakointi oli siinä mielessä turhan aikaista, että eihän se homma mennyt sittenkään ihan niin... Tuli kattoremontti ja rakennustelineet. Naisväki pelasti talon ympäristöstä sen minkä pystyivät ja kasvit kuopattiin kasvimaalle valeistutukseen. Pelastettavaa oli paljon, eikä kaikkea millään jaksettu siirtää, mutta suurin osa kuitenkin. Siinä meni se kesä ja perennat jäivät kasvimaalle talvehtimaan. Tuli seuraava kevät ja seuraavat remonttisuunnitelmat. Ja taas siirrettiin lisää kasveja, tällä kertaa kuistin tieltä. Nyt niitä ei viety enää kasvimaalle, vaan Elna suunnitteli päässään uuden puutarhasuunnitelman, jonka mukaisesti kasveja kauhottiin sinne ja tänne. Yleinen ongelma oli, että siellä ja täälläkin oli jo ennestään kasveja, joita taas sitten siirrettiin seuraavaan paikkaan pois uusien tieltä. Tähän mylläämiseen lisämausteen antoi vielä elokuun alun rankkasateet ja vettä kellarissa, jonka seurauksena kaivettiin jälleen. Lopputuloksena syksyllä lumen alle jäi jälleen kasvimaallinen perennoja sekä sieltä täältä kaivettu ja kauhottu puutarha. 

No mutta. Nyt on kevät uusi ja Elnalla uutta intoa selvittää sekasorto. Heti ilmojen lämmettyä on alkanut tapahtua. Ensimmäinen suunnitelma oli tehdä kohta kerrallaan valmiiksi asti. Hetken se kesti, kunnes otettiin käyttöön suunnitelma b: myllätään joka puolella samaan aikaan. Siirretään eri puolelta tonttia löytyvät samaa lajiketta olevat aina kerralla lopulliselle paikalleen ja sitä rataa. Hidasta, mutta varmaa. Tuskin näyttää Kinnarkummun pihapiiri vielä tänäkään syksynä siltä miltä pitäisi, mutta hyvää vauhtia ollaan sinne kuitenkin pääsemässä. Vaikka Mies kyllä suunnittelee vielä yhtä kaivinkonejuttua, josta Elna ei ole suuremmin ilahtunut... 

Eihän puutarhan teolla mitään kiirettä olisi. Kasvien kanssa kykkiminen on allekirjoittaneen mielestä mitä rentouttavinta kesäpuuhaa. Mutta kun se kasvimaa pitäisi viimein saada kunnolla kasvimaakäyttöön. On nähkääs sinnekin omat pikku suunnitelmansa, kunhan edelliset saadaan tieltä pois. ;)


4 kommenttia:

  1. No huh. Kuulostaa melkoiselta urakalta. Tuohon nähden meidän mökkipihan perennapenkin uudistusprojekti on ihan pikkujuttu.. Onnea ja intoa projektiin! Odotan suurella mielenkiinnolla, miltä lopputulos näyttää, tai edes keskeneräinen versio :)

    VastaaPoista
  2. Pitää laittaa kuvia heti kun jokin osa on kuvattavassa kunnossa. Tekemistä riittää, mut eihän kaikkea sentään tarvitse tänä kesänä valmiiksi saada. Kunhan sen kasvimaan vain saisi puhtaaksi ennen kuin on kylvöaika ohitse... :)

    VastaaPoista
  3. Ihastuttava blogi sinulla, uusi iloinen lukija ilmoittautuu! :)

    VastaaPoista