keskiviikko 30. toukokuuta 2012

Homma leviää





Talossa on (lähes) kaikki rempallaan, niin sisällä kuin ulkonakin. Tasapuolisuuden nimissä on siis pakko myllätä pihakin samaan moodiin. Koko päivä on kaivettu ja istutettu uudelleen ja myllätty parhaamme mukaan. Kun yhtä siirtää niin kohta pitää siirtää toistakin ja sit sen tieltä taas kolmatta ja oravanpyörä on valmis.

Huomenna jatketaan vielä kaivurihommia. Sitä ennen pitää nostella kivilaatat pois kauhan tieltä, sillä sitten vasta myllätäänkin. Uuden kuistin valun tieltä on kaivettava maata ja sadevesikaivot on uusittava. Miesväki puhuu salaojista, mutta niihin ei Elnalla ole mielipidettä. Jätetään tylsät aiheet miesväelle ja keskitytään mieluummin piirtämään pihasuunnitelmaa.

Juuri nyt tuntuu, että homma leviää ihan käsistä. Ja niinhän se oikeesti leviääkin! Milloinkohan koittaa se päivä, jolloin voi sanoa rehellisesti, että nyt on valmista? Sitä hetkeä odotellessa... ;)

sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Hirmuhyttyset!







Remppa ei ole edistynyt tänä(kään) viikonloppuna. Ei tässä silti olla laakereilla ehditty lepäämään. Ei tietenkään... On rakennettu hiekkalaatikkoa, tehty yrttipenkkiä, virkattu mattoa, leikattu ruohoa ja koukittu pihalla kellon ympäri. Mitään mukavampaa käyttöä kun ei tämä herrasväki tiedä näin upealle ilmalle.

Jokainen kesä alkaa virallisesti vasta, kun mökkisaunan piipusta tupruttaa ensimmäisen kerran savu. Eilen pidettiin siivoustalkoot ja vielä tänäänkin tuunattiin uutta kiuasta. Nyt koko komppania odottaa kuumeisesti lattiamaalin kuivumista, jotta päästään viettämään kesän avajaisia ja heittämään talviturkki.

Mutta. Mistä nämä hirmuhyttyset on tänne Kinnarkumpuun eksyneet? Tätä ahmintavauhtia ne ehtivät syödä koko herrasväen ennen kesän loppua. Pikku-Rusinan pää on yhtä paukamaa ja muutkin raapivat, minkä ehtivät. Hyttysten on pakko olla joku luomisvaiheen virhe. Eihän kukaan nyt tarkoituksella niin ärsyttävää lajia olisi luonut?! Aargh, inhottavaa!

perjantai 25. toukokuuta 2012

Houkuttelevaa tarjontaa





Nyt ei pystynyt Elna enää pidättelemään käsityökärpästä, vaan oli ihan pakko kokeilla pitkään haaveissä ollutta maton virkkausta. Kiireellisempiä hommia olisi vino pino, mutta kiusaus kävi liian suureksi Alman Puotin ohi kävellessä. Tämä lankojen erikoisliike on Kinnarkummun naisväelle täysin uusi tuttavuus - erittäin houkutteleva sellainen. Takuuvarmaa on, että nämä naamat näkyvät putiikissa vielä useasti.

Lastenhuoneen matoksi on Elna tekelettä suunnitellut. Ensimmäinen trikookudekerä on lopuillaan ja lisää on haettava heti kun tavara saapuu. Sen verran koukuttavaa koukun heiluttaminen on!

Kotikylän raitilla paseeratessa vastaan sattui myös toinen mielenkiintoinen putiikki, Lillan . Myös täällä vastaanotto oli ihanan välitön ja puoti täynnä kauniita asioita. Tällä kertaa mukaan tarttui pari hyvää vinkkiä keittiön vitriinikaapin löytämiseksi.

Tämä herrasväki on kyllästynyt ravaamaan kaiken maailman marketeissä, rautakaupoissa ja vaateliikkeissä. Se tuntuu nykyisin vapaa-ajan hukalta. Mutta nämä ihana pienet putiikit ovatkin sitten täysin toinen juttu. Niissä huokuu omanlaisensa henki ja jokainen pieni puoti on omanlaisensa. Jos joskus olisi aikaa, voisi Elna viettää vaikka kokonaisen päivän tutkaillen tämänkaltaisten putiikkien tarjontaa. 

tiistai 22. toukokuuta 2012

Kesä!




Perunat ja sipulit istutettu, yrttipenkin kunnostus kesken, tomaatin taimet hankittu, kirsikkapuut kukassa. Aurinko hellii Kinnarkumpua. Se on kesä nyt! Kaikki muut nauttivat, mutta Karvapallero jo tuskailee.

torstai 17. toukokuuta 2012

Sateisen päivän ilta








Vuoden ensimmäinen kesäinen vesisade. Märästä ja sumuisesta maisemasta huolimatta ilma ei tuntunut ollenkaan kalsealta ja raikkaasta ilmasta pystyi oikeasti nauttimaan. Ihanaa! Pikkuipanoiden nukutusreissulla bongattiin lähipellolla yksinäinen kurki. Vaikka pikapikaa juostiinkin kotiin hakemaan kameraa, ehti kaveri häippästä sillä välin.


Oiskohan tänään selätetty vaikein laiskuus/saamattomuus/remonttiväsymys? Moneen viikkoon ei olla salin ovea oikein edes avattu, mutta tänään siellä touhusi koko herrasväki. Elna levytti (saatiin valmiiksi!), Mies kittasi (sankari :) ) ja Rusinakaksikko järjesti muuta oheisohjelmaa (?!). Valmista ei tullut, ei lähellekään, mutta tästä on hyvä jatkaa. Jo lauantaina, jos kasvimaapuuhilta ehditään...

keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Tank tank tankataan, bens bens bensaa




Nopea vilkaisu kirppiksellä ja tällainen kainalossa ulos. Tänä iltana on vauhtiveikko tankannut menopelejään äänitehosteiden kera: tank tank tank, bens bens bens. 

Aika juoksee







Nyt on käynyt Elnalle niin, että aika juoksee kuin karannut koira, eikä remmistä meinaa enää saada kiinni. Toukokuu on puolessa välissä, mutta hommat kulkevat jossain huhtikuun lopulla. Mitäs nyt tehtäis? Aikaa ei taida saada houkuteltua millään makupalalla kääntymään. Ei kai siis auta muu kuin juosta perässä, minkä kintuistaan pääsee...

Eilen pöllysi puru Kinnarkummun vintillä, kun lvi-miehet asensivat ilmanvaihto- ja viemärituuletusputkia. Ei muuten mitään kaikkein kivointa hommaa, sillä saunan katolla tila on ahdas ja sinne pitää ryömiä veilä ahtaammasta luukusta sisään. Kyytipoikana vielä kuivana pöllyävä puru. Mutta urheasti hoitivat homman ja valmista tuli! 




sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Tänään









Aurinkoa. Ihanaa yhdessäoloa. Kulttuuria. Yllin kyllin herkkuja. Halit Mummille. Ikävä  äitiä.

Ensimmäinen äitienpäivä Kinnarkummussa.

perjantai 11. toukokuuta 2012

Vapaaehtoisia?








Kinnarkummun herrasväkeen on iskenyt väsymys. Viimeinen vuosi on paahdettu täyttä höyryä ja nytkö se sitten kostautuu? Päivän rutiinit hoidetaan toki tavalliseen tapaan, mutta remonttivermeitä ei ole puettu ties kuinka pitkään aikaan. Jotenkin ei vaan saa aikaiseksi enää illalla lasten mentyä nukkumaan. Varsinkin, kun tiedossa on sitä kaikkein tylsintä, tasoitushommaa... Vapaaehtoisten ilmoittautumisia otetaan vastaan, talkoot voidaan järjestää koska vaan!

Ja eipä se alkuviikon askarelistakaan ole paljoakaan lyhentynyt. Pihalla on kyllä uurastettu joka päivä ja toinen pimennysverhokin on (jo) ommeltu, mut siihen ne sitten melkein jäivätkin...

Jottei urakka tyssäisi kokonaan, on Elna kunnostautunut kodinhoitohuoneen kalusterintamalla. Herrasväen mielessä kalustesuunnitelma on pientä hiontaa vaille valmis ja nyt vain odotellaan tarjouksia päätöksenteon tueksi. Lopullinen päätös olisi tehtävä kahden viikon sisään, jotta kalusteet ehtisivät saapua sopivasti laatoituksen valmistumiseen.

Tuo kalusteiden suunnittelu ei olekaan mitään nopeeta hommaa! Useampi päivä on kulunut, kun Elna on kiertänyt suunnittelemassa, materiaaleja valitsemassa ja tarjouksia pyytämässä. Jos tästä maksettaisiin palkkaa, tekisin sitä oikein mielelläni, mutta nyt tuntuu ettei kaikesta ravaamisesta huolimatta saa mitään aikaiseksi. No kai se sit palkitsee kun uusi kodinhoitohuone on valmis... Onneksi olemme saaneet valtavan suunnitteluavun alalla työskentelevältä ystävältä, joka on urheasti jaksanut antaa aikaansa herrasväen muuttuviin suunnitelmiin. Kiitos!

Väsymyksen maksimoimiseksi päätti Elna suunnata kahden pikkutermiitin kanssa ostoksille. Etukäteisodotuksista poiketen kaikki sujuikin leikiten, ilman huutoa, itkua, kiukuttelua, kaupan lattialla raivoamista tai muutakaan äidille hikikarpaloita nostattavaa toimintaa. Tiedoksi vaan, että Pikku-Rusina on synttäriensä kunniaksi oppinut oman tahtonsa ilmaisun vähän liiankin hyvin. Tyllerössä on potkua vaikka pienelle kylälle jakaa... Mutta nyt aamupäivähän oli oikein onnistunut ja ilmiselvästi koko kolmikolle mukavaa vaihtelua! :)


tiistai 8. toukokuuta 2012

Arkiviikon alku






Niin siinä kävi, ettei vanhenemista voinut tänäkään vuonna estää. Menneenä viikonloppuna oli siis juhlarallin kolmas osa ja jälleen leivottiin ( ja syötiin) kakkua. Nyt alkaa jo kakut pursuta korvista ulos, mutta vielä olis rallin viimeinen erikoiskoe jäljellä. Tulevan viikon aikana löytyy kalenterista kolmen tämän kylän neidin nimi ja niitä on tarkoitus juhlistaa tulevana viikonloppuna.

Sitä ennen on kuitenkin arkiviikko elettävänä ja jonkin verran tekemistä näyttäisi siihenkin olevan kertynyt. Eilen aloitettiin pikkunappuloiden kanssa pihahommilla. Tällaisella säällä niitä voisi tehdä vaikka koko viikon, mut kun on edelleen se pimennysverhojen ompelukin... Sen lisäksi ois salin kittaushommat, ilmanvaihto- ja viemärituuletusputkien asennus, kodinhoitohuoneen kalustesuunnittelu, laattatilaukset, kiukaan valinta ja hankinta, sekä vino pino muita pieniä, remonttiin liittyviä asioita. Ei tule aika pitkäksi, mut tentteihin lukeminen saattaa ehkä vähän kärsiä...

Ennustus kävi toteen. Halla pääsi iskemään arkoihin kurkun taimiin pian kasvihuoneeseen siirron jälkeen. Istutusvaiheessa kun ei Elna muistanut, että kasvihuoneen tuuletusluukun kiinnike on rikki ja luukku huonosti kiinni. Hiukankin kovempi tuuli heittää luukun pois paikoiltaan ja niihän siinä kävi nytkin. Ei siis auta muu kuin kasvattaa uudet taimet ja yrittää löytää luukkuun sopiva varaosa.



lauantai 5. toukokuuta 2012

Kuusi kulmaa




Ei siitä pääse yli eikä ympäri. Kinnarkummun herrasväen mielessä ainakin kuukausi-, ellei jopa vuosikaupalla keikkunut ajatus mustasta kuuskulmalaatasta kylppärin lattialla ei anna periksi. Se on tullut jäädäkseen, eikä mikään pysty sitä enää voittamaan. Ei, vaikka kuinka surffaisi netissä, selaisi sisustuslehtiä tai kiertelisi alan liikkeitä. Ei, vaikka kuinka kuulisi kauhukertomuksia saippuajäljistä tai saisi vinkkejä pesuvaatimuksista. Tämän tosiasian selvittyä marssi Elna tänään paikalliseen luottolaattaliikkeeseen selvittämään hinta- ja saatavuustietoja. Taaskaan ei tarvinnut pettyä vaan päinvastoin. Mukava henkilökunta jakoi jälleen ammattitaitoista ja erittäin ystävällistä asiakaspalveluaan! Asia on lattialaattojen osalta tarkkaa määrää vaille valmis keissi. Seinälaattojen hintoja pitää vielä vertailla, mutta tilaus saadaan varmasti tulevan viikon aikana pakettiin. 

Sisustuspäätösten tekeminen on osoittautunut oikeastaan helpommaksi haasteeksi kuin Elna etukäteen osasi kuvitella. Tai ehkä se on se, että riittävän pitkän miettimisajan kuluessa ajatukset ehtivät jalostua valmiiksi ja itse päätösprosessi sujuu kitkattomasti. Näin kun remontoidaan osa kerrallaan, ehtii jokaiseen huoneeseen paneutua rauhassa. Muita ideoita voi hautoa samalla kun yksi puserretaan valmiiksi asti. Voi olla, että toisenlaisessa projektissa tämän herrasväen päänuppien prosessointikapasiteetti ylikuumenisi ja tuloksena olisi katastrofi... Ei voi tietää. Mutta sen voi jo sanoa, että vanhan korjaaminen sopii sekä Elnalle että paremmalle puoliskolle varsin mainiosti!

Elnalla oli tänään ilo saada viettää laatuaikaa isoäitinsä kanssa ihan kaksistaan. Mummin käydessä asioilla jäi Elnalle aikaa tutustua naapuripitäjän kylänraittiin. Sieltähän löytyikin mitä ihanin sisustuskangaskauppa Hannan Huusholli. Eihän sitä pystynyt pitämään rahapussin nyörejä solmussa, niin kivoja pikku juttuja sieltä löytyi. Kuvissa yksi niistä. Ja varmaa on, että viimeistään seuraavan valmistuvan huoneen verhoja mietittäessä on seuraavan vierailun aika.



keskiviikko 2. toukokuuta 2012

Oleilua






Olipas touhukas vappu! Perinteiset vapputraditiot jäivät kyllä suorittamatta, eikä valkolakkeja kaivettu tänä vuonna ollenkaan naftaliinista, mutta brunssi pidettiin kuitenkin kotikeittiössä ja välipalapiknik puutarhassa. Kevätsää helli Kinnarkumpua niin, että tämä herrasväki päätti jättää kaupungin humut kokematta ja keskittyä sen sijaan kotona oleiluun. Kinnarkummussa oleilu tarkoittaa mm. sitä, että heilutaan moottorisahan ja vesurin kanssa puskissa, siivotaan ja pestään kasvihuone, tyhjennetään komposti, siivotaan perennapenkkejä ja istutetaan kurkut kasvihuoneeseen (jotka tosin saivat kai heti kylmää...). Vois kai sitä muutenkin oleilla, esim. sillai istuskellen ja vaikka kirjaa lueskellen. Mutta, jotenkin tuo touhuaminen vain vie mennessään... ;)

Nyt on Elnan päässä niin monta ideaa ja suunnitelmaa puutarhan varalle, että meinaa ihan pakahtua kun ei ehdi kaikkea heti toteuttaa! Ensimmäinen projekti, yrttipenkin uudistus, pitää saada kuitenkin heti alulle. Naapurissa on nimittäin jo taimien jako valmiiksi tehtynä ja Elnan paakut odottavat uudelle kasvupaikalle pääsyä. Jospa sitten päivän kirjoitushommien jälkeen ehtisi vaikka penkin perustuksia tekemään. Katsotaan.